Plazma ve Oksijen Kesim Makinaları

Uzun zamandır mesleki bilgiler vermiyordum, yağmurlu ama benim için güzel bir pazar sabahı ve kulağımda Gökhan Özen Teslim Al şarkısı moral full yani, fazla uzatmadan konuya giriyorum.

Kaynaklı imalat yapılan yerlerde yada makine imalatlarında mutlaka sac gereklidir.İmalatlarda kullanılan parçaların kalitesine ve kalınlığına göre lazer kesim, plazma kesim yada oksijen kesim makinaları kullanılır.

Bu yazımda sizlere plazma ve oksijen kesim hakkında bildiklerimi anlatacağım.İlk olarak plazma kesim;

Plazma kesim, lazer kesim gibi hızlı kesim yapan ama lazer kesim kalitesinde olmayan bir kesim yöntemidir.Zaman değerli ve parçaların kalitesi çok ta önemli değilse bu yöntem kullanılabilir, çünkü oksijen kesime göre oldukça hızlıdır.

Plazma kesimde biraz açılı kesim vardır, ne gibi mi, mesela 200x200x20 mm bir parça kesilmiş olsun, elinize metreyi alıp baktığınızda parçanın üstünden ölçersiniz, 200×200 gelir ama parçayı alttan ölçerseniz, 202×202 gelebilir, yada parcanın yanlarında orta kısımlarında çukurlaşma olabilir, yada parçanın kenarları  sanki ezilmiş  gibi biraz farklı bir yapıda olabilir, dediğim gibi bu çok hassasiyet gerektirmeyen işlerde kullanabileceğiniz parçalarda hızlı bir kesim olmasını istiyorsanız kullanabileceğiniz bir yöntemdir.

Piyasada 30A, 80A, 130A, 260A olmak üzere 0-65 mm arasında sac kesmenizi sağlıyacak makineler mevcuttur.

Tabi 65 mm kadar direk patlatma yaparak kesemez, ya sacın yanından giricek, yada siz parçanın giriş çizgisini matkapla delerek parçaya yandan girmesi için bir zemin yapacaksınız.Ama 260A de kesim yaparak 34 mm kadar direk patlatma yaparak kesim yapabilirsiniz.

Plazma kesim hakkında hiç bilgisi olmayanlar bu yazdıklarımdan hiçbirşey anlamayacaklardır, hatta plazma nedir, kesim nedir, gibi giriş çizgisi nedir, patlatma yada amper nedir dicekler.Normaldir, sadece yazıyla anlatmak ve anlamak hiç kolay değil, ileride buraya video ve görsel malzemeler ekleyeceğim, şimdilik bir başlangıç olsun, bu plazma ve oksijen kesim konusunda bizzat deneyimlerimi yazsam tam olarak armut piş ağzıma düş durumu olur 🙂 bu konuda sıkıntısı olan varsa yardım ederim ama yinede 🙂

Plazmaya giriş yaptıktan sonra biraz da Oksijen Kesim, olayına girelim, piyasada 20mm e kadar lazer kesim, 65 mm kadar plazma kesim var, ee bazı projelerde 250 mm kadar parçalar gerekli, bunlar nasıl kesiliyor?

Bu kalınlıktaki parçalarda oksijen kesim yöntemiyle kesiliyor, yani bildiğiniz şalomayla kesiliyor, tabi cnc şalomayla 🙂

Oksijen kesimler makinesine göre 100 mm e kadar direk patlatma, 200 mm e kadar yandan girme yöntemiyle, kesim yapılabiliyor, dediğim gibi makinesine göre, piyasada ilk zamanlardan kalma optik makinaları, yeni nesil oksijen kesim makinaları var, bunlar 350 mm kadar kesm yapabiliyor, su jeti denilen makinalarla mermer bile kesiliyor 🙂

Kesim Makinalarına giriş yaptığımız bu yazıda, görsel materyallerle süslemek dileğiyle…

“Plazma ve Oksijen Kesim Makinaları” üzerine 2 yorum

  1. Ayrıntılı olarak video ve resim eklemesi de yapıcam, aslında bayağı bir bilgi var, ama zaman ve ilgilenme olayında sorun yaşamasam güzel olucak 🙂

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.