Bana Ulaş

Bana ne için ulaşmak istiyorsun çok merak ediyorum ama al yinede sana yol göstereyim.

emreseymenler@hotmail.com

Bi ara üşenmezsem iletişim formu koyarım.

Şimdilik bununla idare edin.

“Bana Ulaş” üzerine 12 yorum

  1. Beni aydınlattığınız için tekrar teşekkür ediyorum..Bundan sonraki çalışmalarıma tavsiyelerinizi de dikkate alarak devam edeceğim..Takıldığım bir yer olursa tekrar sizi rahatsız ederim (:
    Çalışmalarınızda ve hayatınızda bol mutlu günler..

  2. Merhaba Berk,
    Zaman bulabildiğim müddetçe bildiklerim doğrultusunda her zaman yardımcı olmaya çalışırım, yine sorularına geçersek,

    1.Benim bilgisayar programa olaylarım, üniversite de okurken mühendislik üzerine pek bir ilgim olmamasından kaynaklanıyor ve para kazandığım bir alan olduğundan dolayı programlamaya merak sarmıştım.Ama esasen şuan önem sırasına bakarsan çok ta önemli değil, önemli olan sana para kazandıracak mesleki programlar, autocad solidworks gibi… Ha çok öğrencem illa öğrencem dersen de sana php web programlama dilini öneririm.Ama dediğim gibi şu sıralamayı takip etmeni öneririm.
    Autocad->Solidworks->Catia->Ansys->Hyperworks->Belki başka mesleki program->PHP

    2.Ben autocadı 2 boyutlu çizimler için kullanıyorum, Solidin de var 2 boyutlu bir program gibi birşeyi var, ama ben onu sevmediğim için pek kullanmazdım, pratik olarak hemen autocadde çizerdim.Dediğim gibi 2 boyutlu işler için her zaman autocad kullandım ve piyasada genelde autocad kullanılır, yada dwg formatı diyeyim.
    Solidworks ile 3 boyutlu katı modelleri çok rahat yapabilirsin, autocadi olmazsa olmaz diye nitelendiriyorum, ögrenmen çok zor olmaz zaten, belli başlı komutlar var, öğrendikten sonra zaten bir daha unutmazsın.

  3. Öncelikle zaman ayırıp benim için oldukça önemli olan bu metni hazırladığınız için teşekkür ederim.Yazdıklarınızı çok dikkatli bir şekilde okudum ve tavsiyelerinizi dikkate alacağım 😉
    Sizden öğrenmek istediğim bir kaç şey daha olacak 🙂

    1.)İlk olarak ben bu aralar java öğrenmeye çalışıyorum tabi kendi çabamla.Sizce boşa bir uğraş mı yoksa işime yarar mı ?Eğer boş bir uğraşsa,tabi ki boştan kastım mesleğe başladığımda bana yardımcı olmayacak tarzdan bir program,bunun yerine bana ne öğrenmemi önerebilirisiniz.

    2.)Diğer sorumda şu olacak.Ben solidworks biliyorum.Çevremdeki diğer arkadaşlarım ise autocad biliyorlar.Hani işlevlerini karşılaştırdık.Solidworks 2 boyutlu çizimler ve 3 boyutlu katı modeller oluşturabiliyor.Ancak autocad 2 boyutlu çizimler yapıyor ve katı model için arı bir eklentiye ihtiyaç duyuyor.Öğrenmek istediğim şu solidworks bunları yaparken autocad’i ayrıca bilmem gerekiyor mu ?

  4. Merhaba Berk,

    Sorularını sırasıyla cevaplıyayım,

    1.Autocad Allah’ın emri mutlaka bilmen lazım artık standart bir program ve iki boyutlu işlerde en çok kullanacağın program olacaktır.Solidworks ve Catia bilmen seni tasarımcılığa doğru bir adım yaklaştırır, makine sektöründe olursan genelde solidworks, otomotiv yada kalıpçılık gibi alanlarda olursan catia bilmen işe girmen için yeterli ön koşulu oluşturacaktır.Office programlarından bilmen gerekenler word excel kesinlikle ama iyi seviyede makrolar tarzında bilirsen farklılık yaratabilirsin ama ben makro kullanacak kadar ihtiyaç duymadım en fazla excel de dört işlem yaptırmak bana yetti, photoshop gibi programlara gelirsek, bu özel ilgi alanına girer, çünkü makine sektörüyle photoshopun pek alakası olmaz, programlama dillerini bilirsen, kendine özel praogramlar yazabilirsin, hatta sektörel program yazıp parayı bile bulabilirsin, iyi bir gözlem le programlama bilgisiyle güzel fırsatlar yakalayabilirsin.Analiz programları var, ansys ve hyperworks bunları da bilmen sana ekstra faydalı olur ki, analiz işi gerçekten önemlidir, yapacağın bir makinede yada imalatta, en az malzeme kullanmanı bu programlar sayesinde tespit edebilirsin.

    2.Kurumsal firmalarda zaten herşey sistematik olarak işlemektedir, o yüzden onlara ancak o tür dosyalama işlemleri yada onay işlemleri uygun görülmektedir.Ama özel sektörde, makine tasarımından devasal makinelere kadar herşeyi tasarlayabilir, imalatlarını gerçekleştirmek için girişimlerde bulunabilirsin.İyi bir malzeme bilgisiyle, hidrolik bilgisiyle devasa makineler yapılabilir.Onun haricinde benimde şu sıralar yaptıgım şantiyecilik yapabilirsin, enerji santralleri yada tank silo montajı yada çelik yapıların montajını yaptırabilir, projeye uygun işlerin yürümesini sağlattırabilirsin.Analizler yapabilirsin, mesela bir sandalye tasarlarsın bu sandalye kaç kilograma kadar yük taşıyabilirden tut da, muazzsam çelik yapıların tasarımları analizleri imalatları gibi işler yaptırabilirsin, iş alanı çok fazla, ısıtma havalandırmadan, oto dönüşüm yada otomotiv sanayisi, savunma sanayisi gibi bir dünya iş mevcut ve sahada ve ya ofiste tasarımda veya imalatta çalışabilecek işler mevcut.

    3.Geliştirmeden kastım, ilk olarak dil ve tecrübedir, genelde piyasada ki insanlar, iş hayatında ki tecrübelerden başka bir şey katmazlar, yani bir iş öğrenmiştir onda uzmanlaşır, ama ne muazzam bilgiler var kitaplarda okuyan yok, hoş dili yabancı olduğu için bakmaktan başka çareside yoktur.Geliştirmeden kasıt, seçilme şansını arttırmak, 2-3 tane tasarım programı bilirsin, iş bulma şansın artar, bir dili akıcı şekilde konuşman lazım, bu olmazsa olmazdır, dil bilmeden de iş bulursun ama dili olan biri tercih sebebidir, ki ingilizce bilmek çogu fabrikada lüks sayılmaktadır.İyi bir gözlemci olmalısın, kendine rol modeller seç, mesela bir işe girdiğinde müdürü gözlemle, neler biliyor, hangi tasarım yada programları biliyor, hangi dili biliyor, hangi alanlarda eksik gibi iyi bir gözlemle hedefe daha hızlı ve daha doğru yol alabilirsin.

    Şuanlık yazacaklarım bunlar, bu yazdıklarımın bir benzerini de mail olarak başka bir mühendis adayına daha yazdım ve ellerim yoruldu mazur gör 🙂
    Kafana takılan soruları çekinmeden sorabilirsin.

  5. Merhaba Emre Bey;
    Uzun bir uğraştan sonra bir Makina Mühendisi ile iletişime geçme imkanı buldum…Benim siten öğrenmek istediğim bir kaç şey var..Eğer yardımcı olursanız size minnettar olurum.Lafı uzatmayayım.Ben İstanbul Üniversitesi’nde 4.sınıfa geçmiş bir Makina Mühendisi adayıyım.Sizden öğrenmek istediklerimi sıralarsam 🙂
    1.Okulu bitirdikten sonra Kpss’ye gireceğim.Bu sene de girdim ancak 20 günlük bir çalışma ile 75-80 arası bir puan alacağım.Ancak özel sektörde de çalışmak gibi bir isteğim var.Bunun için özel sektörde kullanmak üzere ne tür yazılımlar bilmem gerekiyor?Solidworks,Office Programları,Photoshop,Fortran gibi bazı temel programları kullanabiliyorum…
    2.Bursa Bosch’ta geçen yıl staj yaptım.Bu esnada birlikte çalıştığım Makina Mühendisleri proje inceleme,imzalama gibi görevlerde bulunuyorlardı.Acaba bir mühendis özel sektörde bundan başka ne iş yapar?Bunu inceleme imkanım maalesef pek olmadı.
    3.Yukarıda bir arkadaşımızın sorusuna özel sektörde kendini sürekli geliştirmen gerekir diye yazmışsınız.Geliştirmek derken nasıl bir gelişimden söz ediyorsunuz ? Neler yapmamız gerekiyor ?
    Şimdilik aklıma takılanlar bunlar..Meslek hayatınızda size başarılar diliyorum.Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
    SAYGILARIMLA.
    Berk BAŞARANOĞLU

  6. kafanı çok fazla şeylerle meşgul edersen bulundugun andan bile keyif alamıyorsun, sabırlı olmak gerekiyormuş, zonguldak benim hayatımın şekillendiği yer, önemlidir benim için ama çok ta fazla değer vermem öyle şeylere 🙂
    bu arada mail adresini ya salladın yada başka birşey…

  7. “kendini nasıl tanımlarsın diye sorarsanız, derimki bana bir iş verin ve bekleyin, ben o işi ne yapar eder çözerim, yapamayacağım iş yoktur, her malı pazarlayabilirim, ikna kabiliyetim yüksek, dürüstüm daha ne olsun.”bu yazıyla pazar ıcın de pazar kurmussun emre 🙂 zonguldakta okumussun senı bılmem ama ben orda okurken cok mutluydum hala ozluyorum orayı.

  8. İyi günler Emre bey. Ben de bu sene makine mühendisliğini kazandım. İnşallah hayırlısıyla 4 yıl içinde bitirmeyi ve iş hayatına atılmayı düşünüyorum. İşe başlamak için en az 4 yılım var( aslında bunu söylemek doğru değil ama), okulda nasıl çalışmalıyım, ne kadar çalışmalıyım, nelere ağırlık vermeliyim, biraz anlatır mısınız. Girişimci ve araştırmacı olduğunuz her halinizden belli oluyor. En basitinden kişisel bir web sitesi sahibi olmak bile bunu gösterir. Öyle insanlar var ki Fcebook’tan grup kurmaya bile korkuyor… Neyse, ben de sizin gibi araştırmayı, yeni bir şeyler keşfetmeyi, insanlara yol gösterecek bilgileri edinmeyi ve bunu insanlara aktarmayı çok seviyorum. Okul hakkında bana biraz bilgi verir misiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim.

  9. Merhaba Alper,
    Hayırlı olsun okulun bitmiş, şimdi önüne tertemiz bir sayfa açılıyor, bu sayfayı doldurmak için karar vermen gerekiyor, ben devlette çalışmıyorum çalışmadımda, sana özel sektörü anlatacağım, sende devlette çalışan birisinden tabi bu çalıştığı kuruma göre değişecek iyi ve kötü örnekleri bilerek karar vericeksin.
    Fazla uzatmadan başlıyorum, şimdi özel sektör adı üstünde patronun olacak, müdürlerin olucak, çalışacağın fabrikanın kurumsal olması yada olmamasına göre farklılıklar olacak.Ama özetle özel sektör zordur, çalışmak gerekir, sürekli bişeyler katman gerekir, yoksa arkandan başka birisi senden daha donanımlı ise yerini alır ve sen hele birde orta yaşta isen iş bulman oldukça zorlaşır.
    Kararı sen vereceğin için önce kendini sorgula, ben azimlimiyim, ben zor koşullara ne kadar dayanırım, ne kadar sabırlıyım, yeni şeyler öğrenmeye, kendimi geliştirmeye ne kadar istekliyim, yada bana para mı versinler, fazla uğraştırmasınlar, sabah 8 akşam 5 gidip geleyim mi dersin, bunu sen bileceksin.
    Eğer azimli isen, eğer yeni şeyler geliştirmeyi seviyorsan, araştırmacı özelliğin varsa, işi öğreneseye kadar sürün sonra makine mühendisliğinin keyfini çıkar derim.Özel sektörde insanlarla iletişimin güçlenecek, malzeme alıp verirken, iş yaptırırken, başka firmalarla görüşürken hem çevren genişleyecek, hem ufkun.Sürekli yeni birşeyler öğreneceksin, sürekli gelişmen gerekecek.Doğrudur bişeyler öğrenmek helede sıfırdan zordur, ama o zorluk atlatıldıksan sonra hem maddi hemde manevi keyif başlayacak.Devlette alacağın paranın belki 5-10 mislini alacaksın.Ama ilk başta emin ol, devletten çok azını alıcaksın.
    Herşey para değildir, huzur da önemlidir, 10 bin lira para alırsın ama çalıştığın yerde huzurun yoktur, nefret edersin.Devlette çalışırsın mesela kredi yurtlar kurumunda çalışan bir makine mühendisi, yapacak hiç bir işi yok, sabahtan akşama kadar oyun oynuyor vs.Parası 2500 lira civarındaydı.Böyle biriside olabilirsin, ne başın ağrır nede işten çıkarılma korkun var, ama ne yeni birşey öğreniyorsun nede kendini mühendis hissediyorsun.
    Gerçi özel sektörde de hemen bekleme mühendis işlerini yapacağını, kimse sana girer girmez al şu makineyi yap demiyecek, belki bir sürü ofis işlemleri yapacaksın belki bir süre mavi yaka gibi çalışacaksın, ama bunlar aşama ve sen bu aşamaları sabırla bekleyip kendini geliştirirsen, işte hayat o zaman başlıyor güzelleşmeye.Birşeyler üretmek birşeyler yapmak insanı mutlu eder.
    Toparlarsak, ben sana kendi hayatımı anlattım, yaşadıklarımı anlattım, herkes aynı şeyleri yaşıyacak değil, ama özel sektörde ne olmak istersen onu olursun, devlette ne verirlerse o olursun.Karar senin, devlet yada özel birini seç ve ona göre hazırlan, kararsızlık en kötüsüdür.Kendi isteklerini hayallerini belirle, ailenle yada bilgisine güvendiğin senin için art niyet beslemeyecek insanlarla istişare et ve bir karar ver.
    Umarım hayırlısı olur ve ülkemizin için güzel işler başarırsın.

  10. mrb.. ben bu sene makıne muhendıslıgı bölümünü bitirdim.. kpss ye calısıp devlete mı atanmaya çalışşam.veya kendımi özel sektör için mi geliştirsem kararsızım. tecrübelerinizi dinlemek isterim..teşekkür eederim 🙂

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.