Outliers – Çizginin Dışındakiler Kitap İncelemesi

Kitap seçme konusunda kendimi beğenirim, uzun zaman alıyor lakin en sonunda aldığıma değiyor. Uzun zamandır yeni bir şeyler öğrenmemiştim, bir kaç gün evvel bir kitapçıya girdim, raflar arasında gezinirken aradığımı bulamadım, aslında kafamda bir kitap yoktu, sadece bakıp içini inceleyip ilgimi çekerse alacaktım, ama bulamayınca, biraz internetten fikir almak istedim ve daha önce başka bir kitabını okuduğum Malcolm Gladwell‘e tekrardan rastlamış oldum ve sizlere tanıtacağım kitabı bu şekilde sahip edindim.

Outliers - Çizginin Dışındakiler - Malcolm Gladwell
Outliers – Çizginin Dışındakiler – Malcolm Gladwell

 

Evet kitabımızın adı Outliers yani Çizginin Dışındakiler, kitabımızı fiziksel olarak incelemeye başlarsam, kitabımız tam 244 sayfa, MediaCat Kitaplarından çıkmış olan kitabımız iki kısım ve toplam 9 bölümden oluşmakta.Fiyat olarak ise ben 24 TL ye D&R’dan aldım, ama internetten çok daha ucuza alabilmek mümkün.

Fiziksel olarak inceleme bittikten sonra gelelim bu kitabın bende bıraktığı etkiye. Daha önce Davut ve Golyat adlı eserini okuduğum için tarzını beğendiğim birisi. Bana mutlaka yeni bir şeyler öğretmiştir. Genel olarak araştırmaların üzerinden giderek popüler kişilerle durumu özetleyerek bizlere bazı farkedemediğimiz durumları gözler önüne seriyor.

Davut ve Golyat adlı eserinde eğitim konusunda ufkumu açan farklı bakış açıları kazandırmıştı, ama öğrendim ki bu sizlere incelemesini yaptığım Outliers Çizginin Dışındakiler daha önce yayınlamış olduğu bir kitap ve oldukça güzel. Yine eğitim konusunda ve başarı konusunda bazı güzel incelemeleri olan, sosyal deneyleri baz alan çalışmasında gerçekten düşündürtüyor.

Bir örnek vermem gerekirse, Kanada’da Hokey oyuncusu seçmelerinde yaş sınıfları oluşturmada belirlenen gün 1 Ocak tarihi, yani 1 Ocak’ta doğan çocukta 20 Kasım’da doğan çocukta aynı klasmanda ve henüz yaşsal farkların net olarak belli olduğu yaşlarda aynı gurupta yer aldıkları için erken doğan geç doğana göre biraz daha üstün oluyor ve bir üst klasmana erken doğan geçerken maalesef geç doğan çocuğumuz belki de sahip olduğu yeteneği hiç bir zaman bilemeden bir şekilde sistemden eleniyor. Bu durum gerçekten beni etkiledi, çünkü hatırlıyorum, ilkokulumuzda basketbol takımı kurulmuştu, maça çıkan 5 kişiden 4 ü bizlerden bir yada iki yaş büyük çocuklardı ve kendi sınıf arkadaşlarımdan sadece bir kişi bu 5 kişinin içerisine girebilmişti. Tamam iş yetenek işidir lakin, maçlara gelen basketbol takımı antrenörleri takıma giremeyen bizlerde ki yetenekleri asla görme şansına sahip olamayacaktı. Bazı spor branşlarında ise yaş guruplarını 1 Ağustos tarihine göre belirliyorlar… Şimdi biraz kafa karıştırıyor gibi, bilmiyorum acaba bizim sporcu seçme sistemimizde bu durum nasıl, eğer biz de ki durum da böyle ise, bence bir durum bir daha düşünmek gerekir, belki bir kaç kategori oluşturabiliriz, yılı dörder aylık 3 periyota bölebiliriz, yada bambaşka bir sistem kurabiliriz, lakin biraz kafa yormak gerek…

Diğer ilgimi çeken ise 10000 saat kuralı, diyorlar ki bir işte uzmanlaşmak için 10000 saat emek harcamak gerekir, bir çok başarılı insan bu 10000 saat olayını bir şekilde doldurmuş ve başarılı olmuş. Kitapta Bill Gates, The Beatles gibi çarpıcı örnekler bulunmakta.

Outliers Çizginin Dışındakiler, gerçekten farklı bakış açıları kazandırıyor, bu incelemeleri okuduğum da acaba bizim ülkemizde bu tarz bir çalışmalar yapılıyor mu diye düşündürttü.

Genel olarak Outliers Çizginin Dışındakiler kitap incelemesinde elde ettiğim sonuç, çalışmanın gerekliliği, ve çaba – ödül sisteminin bana uygunluğu oldu. Çeltik tarlalarından elde edinilen iş ahlakının dünya çapında matematik yarışmalarında Asyalıların neden hep zirvelerde olduğunun bağlantısı gerçekten ilgi çekici. Erken kalkan yol alır sözünün uzakdoğu’da aynı anlama gelen atasözüyle bize, bildiğimiz bir gerçeği bir kez daha hatırlatmış oluyor.

Sonuç olarak, Outliers Çizginin Dışındakiler, Malcolm Gladwell‘in bizleri sıkmadan, yalın bir dille anlattığı, bir solukta okunası kitaplarından biri. Ben memnun kaldım, darısı sizlerin başına.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.