Önyargı kadar kötü bir şey yok sanırım, hiç bir fikrinizin olmadığı bir konuda insanların peşin hükümlü olması, sanırım gerçekten insanoğlu için bir imtihan. Bu imtihandan zaman zaman bende kalıyorum lakin bu sefer bu dersten geçtim. Dün bitirdiğim bir kitabı buradan sizlere incelemesini yapmıştım, bugün ise başka bir kitabı daha bitirdim ve sıcağı sıcağına sizlerle paylaşmak istiyorum.
Önyargıdan bahsettim, evet benim de önyargım romanlara, hikayelere… Sanki onlar hiç bir zaman işime yaramayacaklarmış gibi hissediyorum, ama bu kitap bambaşka, L.N. Tolstoy’un yazmış olduğu “İnsan Neyle Yaşar” bir çok açıdan beni mutlu etti. Fayda ilişkisi açısından bakarsam, en önemli katkı bilmediğim 10 küsur civarında yeni kelime öğrenmiş olmam oldu. Diğer bir açıdan baktığımda ise kitabımız bir hikaye kitabı ve hikayelerde anlatılanlar neredeyse birebir bizim ülkemizde de olabilecek hatta olmuş olaylardır, buradan şunu anlıyorum ki, insan doğası nereye giderse gitsin içinde sevgi yoksa beş para etmez bir varlık. Zaten Tolstoy da hikayelerinde İnsan Neyle Yaşar sorusuna cevabı “Sevgi” olarak vermekte.
Kitabın etkisinde kalmış olsak gerek her zaman yaptığımız kitabı fiziksel olarak incelemeyi biraz unutmuşuz, şimdi kitabımız biraz ince bir kitap, kitabımız tam 101 sayfa lakin son sayfaları Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi kitaplarının isimlerinin yazılı olduğu sayfalarla dolu, o yüzden net okunacak sayfa 86 sayfa. Kitabımız Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından çıkmakta, Koray Karasulu tarafından çevrilmiştir.Kitabımız fiyat olarak arkasında yazan etikete göre 9 Türk Lirası.
Lev Nikolayeviç Tolstoy, okuduğum bu kitabında ahlak, sabır, affedicilik gibi erdemler üzerine kaleme aldığı hikayelerle, hikayelerinde konu ettiği karakterlerle gerçekten bizden biri gibi. Hikayeleri okuduğunuzda bu karakter tıpkı şu kişiye benziyor diyebileceğiniz özellikte. Bu yüzden son derece tesirli oluyor. Beni bir bakımdan daha sevindirdi bu kitap, eğer günün birinde hikaye anlatacak birisini bulursam, Tolstoy’un hikayeleri oldukça güzel ve ders verici. Bilgelik içeren hikayelerinde doğru yoldan şaşmamanın ne kadar güzel olduğunu akıcı bir dille sizleri yormadan anlatmış.
Sonuca gelirsem, Tolstoy’un İnsan Neyle Yaşar hikaye kitabı benim için güzel bir dinlence oldu ve hem ruhumu hem de lügatimi geliştirmem de üzerine düşen görevi eksiksiz yerine getirdi. Ben memnun kaldım darısı sizlere…
Yazıma ekleyeceğim kapak resmini ararken farkettim ki, Bir çok eski kitap kapağında İnsan Ne İle Yaşar olarak geçen isim benim okuduğum kitapta İnsan Neyle Yaşar olarak değişmiş. Bu ilgimi çekti, belki nedenini bir gün araştırır sizlere de aktarırım.