Mühendis İçin Askerlik

Justin Timberlake’in oynadığı, ingilizce In Time yada Türkçe olarak Zamana Karşı filminde sanırım 25 yaşına kadar hayat güllük gülistanlıktı, ama ne zaman 25 oluyorsunuz o zaman zaman sizin aleyhinize işlemeye başlıyor.İşte bir makina mühendisi için de bu 25 yaş, okuldan mezun olduğun ve mezuniyet transkriptini aldığın zaman başladı demektir.

Önüne, karar vermen gereken ilk gerçek hayat deneyimi geldi bile; Askerlik

Şimdi iki seçeneğimiz var, ilki askere gitmek diğeri tecil ettirmek…

Askere gitmeye karar verdiğinizi ele alalım, bu karar da etkili olabilecek söylemlerden bir kaçı, daha rahat iş bulabiliyor olabilecek olmanız, yaş ilerlemeden bazı ruhsal ezilmeleri daha kolay atlatabilecek olmanız, evlilik olaylarını girişmek için istenen ön şartlardan birini yolun başındayken halledebilecek olmanız, vs…….

Mezun oldunuz hemen seçim yapmak zorunda kaldınız, tam da hallettik derken, askerlik şubesinde uzun dönem kısa dönem seçimi, komando mu normal mi gibi bir kaç alt başlıkta daha seçim yapma durumuna girmiş bulundunuz.Bismillah, daha birinci şoku atlatamadan diğer seçimlerde nerden çıktı.

Sizden önce askere giden arkadaşlarınıza soruyorsunuz, ne yapayım, uzun dönem mi kısa dönem mi, herkes kendi yaşadığı durumlara göre birşeyler anlatıyor, kendinize göre inceliyorsunuz, diyorsunuz, paraya ihtiyacım var, o zaman uzun yapayım, ama sonra ya yemişim parasını 6 ay yapıp geleyim, falan filan derken seçiyorsunuz kısa dönemi ve hayatın ilk gerçek sınavına girmiş oluyorsunuz.

Benim söyleyeceklerim bu seçim için bu kadar, askerde ne yaşarsınız ne yaşamazsınız orası ayrı bir yazı dizisi…

Geldik ikinci seçeneğimize, tecil ettirmek…

Tecil için bir çok sebebiniz olabilir, akademik kariyer yapmak yada bir an önce iş hayatına başlamak gibi….Nedenlerle çok fazla ilgilenmiyorum, sadece tecil durumunda karşılaşacağınız durumları anlatacağım.Olay her zaman askerlik şubesine gitmeyle başlıyor ve 2 sene tecilinizi alıyorsunuz.Eğer yüksek yapmaya başlamışsanız şuan ki kanunlara göre 3.5 sene süreniz var maksimum, sonrası için daha yüksek olan doktora yapmanız gerekmekte daha da tecil ettirebilmek için.

Neyse yüksek yapıyorsun yada yapmıyorsunuz, bir şekilde tecillisin ve iş hayatına başladın, iş hayatı kısmı aslında bir çok değişkene bağlı, girdiğin işe, dayı sayına, dayının nüfuziyetine, senin kabiliyetine, üniversitene, falan filan…

Bir çok değişken söz konusu olduğu için bir çok senaryo da söz konusu olacak, buraya her değişken için olabilecek durumları yazmaya kalkarsam sayfalar yetmez, sadece girdiğiniz işten memnun kalmayıp bir sene sonra falan ayrılırsanız, ikinci işinizi bulmak için oldukça zorlanacağınız kısmıdır.Çünkü tecil süreniz kısalmakta ve işverenin sana yatırım yapma yada yapmama ikilemi arasında kalması daha da ön planda olacaktır, çünkü nihayetinde sen bir süre sonra işi bırakıp belki bir daha geri dönmeyebilirsin.

İşverenlerin bu tutumu yüzünden ve senin de iş bulma mecburiyetin varsa, kısa dönemlik işleri tercih etmene sebep olabilir ve bunun sonucu ilk başladığın iş alanından uzaklaşmana sebep olabilir.Bunun sonucu olarak, bir alanda pişmeden başka bir alana geçmiş ve üzerine bu işi biliyor etiketini alamadan devam etmiş olacaksın.

Evet sevgili makine mühendisi adayları yada mühendisleri, ilk seçiminize az da olsa ışık tutmak istedik, bilesiniz ki, en kötü karar bile kararsızlıktan iyidir.Bu konuda unuttuğum yada anlayamadığınız yer olursa yorumlarda belirtirseniz sevinirim.

Diğer adımda görüşmek dileğiyle…

 

“Mühendis İçin Askerlik” üzerine 5 yorum

  1. Merhaba. Şubat celbinde teclimi bozdurup askere gitmek gibi planım var . İnşaat mühendisliği mezunuyum uzun dönem yapmak istiyorum sizce çıkma olasılığı nedir ? Veya çıkması için ne yapmam gerek.

  2. Merhaba Emre, bildiğim kadarıyla senin tercihinde değil bu uzun dönem askerlik işi, sen istersin lakin çıkar mı bilinmez. Kendi işini yapmaktan kasıt, mesela kendi abim askerde kazan dairelerinden sorumluydu, oda makine mühendisidir. Kısaca demem şudur ki, askerde kendi mesleğini yapman zor gibi, yeni mezun bir kişi olduğunu farzedersek, kendi mesleğini yapmak bir hayal olabilir. Asker de uzun dönem ile ilgili sorularını şu sayfada daha net ve doyurucu cevap olarak bulabilirsin. http://www.nasilolunur.net/yedek-subay-nasil-olunur.html

  3. Makine muhendisligini bitirip uzun dönem paralı askerliği seçtik diyelim ben askerde kendi işimi yapabilir miyim yoksa herhangi bir göreve mi verirler ? . Bide mühendis olduktan sonra uzun dönem askerliğe kabul edilmek kesin mi yoksa bi sinava felan mi girmek gerek? Teşekkürler

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.