Makine Mühendisleri Nerelerde Çalışabilir?

Sınavlara girdiniz, üniversiteyi kazandınız, 4 sene 5 sene artık ne kadar yılda bitirdiyseniz bitirdiniz, ama merak ediyorsunuz makina mühendisleri nerelerde çalışır.

Sanayinin olduğu her yerde makine mühendislerine ihtiyaç vardır, araç muayene istasyonlarından, petrol rafinelerine, atölyelerde, tekstil fabrikalarına kadar, makinenin olduğu her yerde makine mühendisi iş yapar.

Önemli olan sizin seçiminiz, ofis mühendisi mi, şantiye mühendisi mi, satış mühendisi mi olmak istiyorsanız buna karar verdikten sonra gerisi kolay.

Talaşlı imalat yapan fabrikalarda çalışırsanız malzemelerle haşır neşir olursunuz ayrıca insanlarla dialoğunuz gelişir, çünkü ustalar, elemanlar derken sürekli bir iletişim halinde olucaksınız.Talaşlı imalatta torna, freze, matkap, borwek, sac, profil, abkant, kaynak makineleri sizin en haşır neşir olacağınız makineler olacak, ama aynı zamanda en çok yakınacağınız, çünkü tozlu, kirli, metal ortamlarda bulunacaksınız ve bir miktar kirleneceksiniz, unutmayın ki kirlenmeden para kazanılmıyor.

Ofis mühendisi olursanız, proje çizersiniz, yada gelen projelerin takibini yaparsınız, Solidworks, Autocad, Catia gibi programlar kullanırsınız kıravat, gömlek giyer temiz temiz oturur, çayınızı bisküvinizi yer iş yaparsınız.

Arge de çalışmak isterseniz, araştırmacı olmalısınız hemde çokkk, çok okuyup çok test etmelisiniz, iyi bir gözlemci, iyi bir analizci olmalısınız, yılmayan bıkmayan sürekli çalışan bir yapınız olmalı, keyiflidir, ama her yerde ar-ge ortamı yoktur.

Satış mühendisliği ise mesela cnc torna satan bir firmaya girersiniz.Fiyat teklifleri alır verirsiniz, size bir şekilde ulaşan kişilere makineyi satmaya çalışırsınız, avantajıda var dezavantajıda var.Bu da bir seçim, yetenekler ve ikna kabiliyeti önemlidir, dialoğun had safhada olduğu bir meslektir, iyi iş çıkarırsanız maaşınızda o derece iyi olur.Komisyon usulü çalışabilirsiniz.

Marka patent danışmanlığı yapan firmalarda çalışabilirsiniz, fabrikalar bir sistem geliştirdiklerinde bunun patentini almak isteyeceklerdir, patent almak için belirli prosedürler yapılması gerekir, uzun ve çetrefilli iştir, işte burda makine mühendisleri, patent yazımı ve iş bilgisi sayesinde aranan eleman olmaktadır.

Özel kurslara giderek mesela kaynak mühendisliği kursuna giderek, özel kaynak isteyen yerlerde şantiye şefliği yapabilirsiniz.Kurs için ciddi paralar ve sıra beklemeniz gerekebilir, ama iyi bir maaşım olsun istiyorsanız ve yurt dışında çalışmak isterseniz kaynak mühendisliği ve gemilerde uzun yol vardiya amirliği biçilmiş kaftandır.

Makine mühendisleri kalite kontrolcü olarakta çalışırlar, kısacası makinenin ve üretimin olduğu her yerde, makine mühendislerine ihtiyaç vardır, isteyen üniversitelerde akademisyen olarak çalışmak isteyebilir, bu da çalışma alanları içerisinde güzel fırsatlardan biridir.

Alternatif bol, aynı zamanda mühendiste bol, farklı olup, çok çalışan emeğinin karşılığını alıyor.

Konu dışı, bu sabah gazetede vardı, Odtüden bir Akedemisyen ve öğrencileri kurduğu bir ar-ge şirketinde yaptığı çalışmalar dünya çapında ödüller almış, yaptıkları arasında marineye ihtiyaç duymayan yat, kendi enerjisini ve suyunu üreten tekneler, susuz yangın söndürme araçları gibi, çevreye duyarlı ve çalışan makineler üretiyorlar.Ülkemiz adına çok gurur verici bir olay, umarım çok daha güzel şeyler başarırlar ve dışarıya teknoloji satan bir ülke oluruz.

Makina mühendisi olan ve olacak olan herkese hayatlarında başarılar dilerim.Güzel işler yapmak dileğiyle.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.