Makine Mühendisi Nasıl Olunur?

Bu yazımda gerçek manadaki makine mühendisliği değil, sadece apolet olarak makine mühendisi nasıl olunur anlatacağım.Öss,lyg,lgs artık hangisi bilmesemde bir tane sınava girip, üniversitelerin makine mühendisliği bölümünü kazandığınızda ilk adımı atmış oluyorsunuz.Hazırlık bölümü olmayan yok gibi artık.Ve başlıyoruz…

Hazırlık senesi diye tabir edilen liseden üniversiteye geçişte ara form oluşturan, genelde, öğrencilerin 1 seneyi yatarak gezerek eğlenerek üniversiteye alışma dönemidir.Faydalı geçirende var, lisede öğrendiklerini tekrar edende var, genelde seviye belirleme sınavında atmasyon yaparak düşük seviyeli sınıfa düşmek isterler.

1. sınıf başlar ve matematik, fizik, teknik resim, ingilizce, sosyal dersler olmak üzere, hafiften mühendisliğe giriş yapılır, 1. sınıf öğrencileri en zorlıyacak dersler fen edebiyat dersleridir, mat ve fizik, fizik labaratuarı gibi dersler, belki kimya dersi, öğrenciler arasında ilk 2 sene boyunca, bu okuldan fen edebiyatı vermeden mezun olamazsın lafları dolaşır, tabi bu laf 3. sınıfta makel ve mekanizma derslerini görmediklerinden nispeten doğrudur. 1.sınıfta en önemli bilinmesi gerekenler, türev,  diferansiyel, birim çevirmeleri dir.Bunları iyi kavrayamazsanız ilerde başınız çok ağrır.

2. sınıf geldiğinde artık mühendisliğe giriş başlar, mukavemet, termodinamik gibi dersler, diferansiyel denklemler, malzeme bilgisi gibi dersler size ilk mühendislik heyecanını katar.Tabi bu derslerin özellikle mukavemet ve termodinamik’in kitaplarının hacimleride kalın olduğu için sıkı bir çalışma gereklidir.Sınav günü yapılacak iş değildir, pratik yapmaz konuyu kavrayamazsanız, alttan almak kaydıyla başınızı ağrıtırlar.Bu dersler de geçiş derleridir, 3. sınıftaki makine elemanları ve ısı dersleri için giriş ve temel niteliğidir.İyi kavranmalı bu dersler.

3. sınıf tabi okuluna göre değişir ama 1-3 e takılmadan geçmiş ve altta ders bırakmadan geçmişseniz işiniz biraz kolay, yoksa okul uzatmaları genelde bu senede görülür, ve en zor senedir.Artık 2. sınıfta gördüğünüz derslerin abilerini bu senede görürsünüz.Mukavemetten tam bir mühendislik dersi olan makine elemanları, malzeme dersinden imalat derslerine, mekanizma tekniğine , ısı mühendisliği gibi dersleri öğrenirsiniz.Eğer 2. sınıfınız iyi ise fazla zorlanmazsınız ama 2. sınıfta kavramları özellikle mukavemet te sıkıntınız varsa, makelde zorlanırsınız, 3. sınıfta çok çalışmanız gerekir, yoksa bırakacağınız dersleri toplamak 5. sınıfa yani uzatma senenize sarkar, bu yüzden çok dikkat.

4. sınıf göreceksiniz, en hoşunuza gidecek sene olacaktır, olmayabilirde, çünkü biraz kargaşa vardır, tabi okula göre değişir, normalde seçmeli dersler görülür, ama genelde seçmeli hoca olur.Ders seçimlerinde ilgi ve çalışmak istediğiniz dersleri seçersiniz, ileri mukavemet yada ısıtma havalandırma, titreşim, ergonomi, gibi sözel ve sayısal dersler gruplara ayrılmıştır.Ama derslerde bir kota olduğu için en önce seçen dersi kapar, bu yüzden saba erkenden bilgisayarın başına geçilir ve sayfa sürekli yenilenerek, kayıt başlaması beklenir.Dersleri ve hocaları önceden öğrenirseniz, hata yapmazsınız, sürpriz yaşamazsınız, gerçi ekle sil haftası olur ama ordada herkes değiş tokuş yaparken neler olur bilemem.Uzun lafın kısası 4. sınıf dersleri eğer sevdiğiniz derslerse güzel keyifli bir yıl olucaktır.

Evet 4. seneyi sadece okul bazda anlattık, ama sosyal kulüpler, aktiviteler, yurt yada ev hayatı, dostluklar, şenlikler bunlar işin keyifli yüzü, bir çok öğrenci gezer, son günlerde ders çalışır, kopya yada bilgisiyle dersi geçer, kimileri sistemli gider, ne eğlencesinden kopar nede derslerinden, dengeyi iyi tutturmak gerek, bu söylediklerim sadece tek derdi okul olanlar için gerekli, eğer maddi sorunlarınız varsa, açıkçası işiniz zor, çünkü bir öğrenci için en gerekli şey paradır, parası olmazsa ne güzelce beslenebilir, nede konsantre olabilir, çünkü kaldığı ortamlarda, arkadaşlarını görecek, onlar gibi gezip tozmak giyinmek yemek isteyecek ama imkan dahilinde olmayacak.Bu kardeşlerimiz için, sabırlı olmalarını, derslerini zorlamayacak işlerde çalışmalarını öneririm, eğer bilgisayarla araları iyise web tasarım, çizim 3d max gibi programlarla, oturduğu yerlerden para kazanmalarını tavsiye ederim.Çünkü dışardaki hayat zor ve her zaman öğrenci olduğunuz işverenler tarafından kaale alınmayabilir.

Öyle ve böyle, uzatarak ve uzatmayarak, okulu bitirdiğinizde elinizde bir diploma ve sıfır kilometre bir hayat başlıyacak, eğer hatalarınızı tekrarlamazsanız, muhteşem bir gelecek sizi bekliyor.

Aklıma gelenler bunlar, kafanıza takılan varsa, yorum olarak burdan sorabilirsiniz.Herkese eğitim yolculuğunda başarılar.

“Makine Mühendisi Nasıl Olunur?” üzerine 57 yorum

  1. Merhaba Bilal, endişeni anlıyorum, bunun benzeri benim de resim dersim kötüydü, hep korkardım acaba teknik resim dersinde ne yaparım diye, bilgisizdim o zamanlar, sonra okula başladık, dediler ki, teknik resim elle çizme sadece bir ay olacak geri kalan zaman sadece autocad olacak. Düşünebiliyor musun, korktuğun şey artık yok. Gelelim sana, evet fizik dersi makine mühendisliği bölümü için ilk iki sene önemli sonra ki yıllarda meslek alan dersleri falan derken etkisini yitiriyor, bir de iki sene dememin sebebi, hadi ilk sene veremedin dersleri, seneye alıp verebilirsin diye, ama şundan emin ol, okulda bazen hocalar der, işte mukavemet 1 ve mukavemet 2 yi veremeyen makine elemanları dersini geçemez. Tamam kısmen haklılar da, acaba hangi öğrencinin aklında sınav sonrası bilgiler kalıyor. Sıfırdan tekrar başlıyorsun ve ben dahil bir çok arkadaşım ön dersleri veremeyipte sonraki dersleri verdiği olmuştur.
    Kısacası Bilal, korkmanı gerektirecek bir şey yok, bir de hocan iyi olur, ortamın iyi olur, beraber ders çalışacağın arkadaşların olur, sonra önceki yıllardan çıkmış soruları çalışırsın şans bu ya hocanda o sorulardan sorar bir bakmışsın bu korktuğun dersi hiç takılmadan geçmiş olursun.
    Bilal asla endişelenme, zamanı geldiğinde bu derslerin hepsi geçiliyor, sen gerçekten makine mühendisi olmak istiyorsan bu yoldan vazgeçme… Kafana takılan her soruyu ve sorunu bana sorabilirsin, ben buradayım.
    Yorumu yazdıktan sonra okurken şunu düşündüm, Fizik dersin neden felaket, bu sorunu hiç inceledin mi, acaba dersi mi anlamıyorsun, yada hocandan mı kaynaklı bir sorun var, yanlış mı öğretiyorlar. Bence bu daha önemli, bir dersi yapamıyorsan niçin yapamadığını bulmak o sorunu çözmek demektir. Yeteneğin yoktur resim çizemiyorsundur o dersi de sevmiyorsundur, hatta hocası bu dersleri öğrencilerin rahatlaması yerine eziyet haline sokuyorsa o zaman devreye başkalarının girmesi gerek. Sana ufak tavsiyem fizik dersinin kötü olması sebebini incele ve o sorunu çöz. Gerisi zaten kendiliğinden gelecektir.
    Yıllar sonra meslektaşım olman dileğiyle…

  2. merhaba ben makine mühendisi olmak istiyorum ama fizik dersim çok kötü felaket derecede ama çok istediğim bir bölüm ama fizik dersimin kötü olması korkutuyor beni oraya gidipte yapamayıp bir senemi heba etmekten korkuyorum sizin düşünceleriniz neler şimdikten teşekkür ederim

  3. Merhaba Samet, her detayını sana anlatabilirim lakin buraya sığmaz, bu isteğin, sana birisi hayatını anlat dese ne cevap verirdin ile aynı bir cevap olacak. Yine de bir şeyler anlatmam gerekiyorsa, öncelikle minimum 4 yada 5 yıl üniversite okuyacaksın, sonrasında askere gidecek, eş dost akraba yada gazete ilanıyla yada internetten bir şekilde bir iş bulacaksın. Belki bilerek belki bilmeyerek iş hayatına atılacaksın, zor günler seni bekliyor olacak, okulda görmediğin ( umarım sen okurken eğitim sisteminde köklü değişiklikler olur da bu dediğim anlamsız kalır ) konular iş hayatında karşına çıkacak, bazen bunları tek başına alt etmen gerekecek bazen de senden kıdemli bir abin sana yardım edecek. Pes etmeyeceksin, üzerine üzerine gideceksin ve işinde en iyisi olmaya çalışacaksın, yorulacaksın ama ülkene faydalı olduğunu düşünüp devam edeceksin. Gün gelecek parasal olarak ta mutlu olacaksın, duygusal olarak ta. İyi ki bu mesleği seçmişim diyeceksin. Evlenmeye niyetleneceksin, bir bakacaksın diyecekler damat mühendis, efendi mi efendi, işi gücü var, sağlık sıhhati de güzel e ahlak ta var, daha ne olsun diyecekler ve izin verecekler. Evet Samet, bu anlattıklarımı bir bir yaşayacaksın. Nasıl ki emeklemeden yürüyemediğin gibi, zahmet çekmeden de mühendis olamayacaksın. Zahmet çekeceksin, çabalayacaksın ve en sonunda başaracaksın. Güzel günler seni bekliyor olacak güzel kardeşim. Şimdi kendine güzel bir üniversite seç ve o hedefe nasıl ulaşabilirsin bunların planını yap. Dün geçmişte kaldı, yarının geleceği meçhul, bir şeyleri başarmak için kullanacağın tek vakit şu anda içinde bulunduğun vakit. İnancını eksik etme, hedefini bir kağıda yaz ve bu kağıda her gün kalktığında göreceğin bir yere as ve ona bakarak hırslan. Sakın ola hayatı sadece çalışma olarak değerlendirme. Doğayı tanı, ağaçları bitkileri, yaşadığın hayatı tanı. Doğru yoldan şaşma, arkadaşlarını da iyi seç. Güzel kardeşim sen bana mühendisliği sordun ama ben sana neler anlatıyorum….
    Demem o ki, mühendislik sadece okuduğun kitaplardan ibaret değildir. Mühendis dediğin kişi,; aldığı eğitimi, karakteri ve ahlakı birlikte harmanlayıp, vatanına, milletine, çevresine en iyi şekilde hizmet eden kişidir. Ben sana bir yol çizdim ama, sen bir şekilde kendi yolunu bulacaksın. Umarım günün birinde meslektaş olup çok daha farklı yerlerde karşılaşmak dileğiyle…

  4. Ben 9. Sinifim secmek istiyom ama her detayini bilmek istiyorum anlatirmisiniz

  5. Merhaba Uğur,
    Uzun yıllardır yeni açılan bölümleri takip edemiyorum, şöyle bildiğim bir durum vardı, makine mühendisliği eğitimini aldıktan sonra şu linkteki eğitime girerek gemilerde uzakyol vardiya mühendisi olabiliyordun. Ama eğer sormak istediğin bölümü okurken gemi ile ilgili bir özel branş seçebilir miyiz diyorsan o konuda pek bilgim yok…

  6. Merhaba Mustafa,
    Ben sana öncelikle işinin çalışma koşullarını sorayım, bedenen çok yorulacak mısın, sabah 8 de işe gidip akşam 11 e kadar vücudun bu tempoya dayanacak mı, cumartesi pazar umarım tatil günlerindir.Sana bu soruları soruyorum, çünkü derslerde yorgun olursan pek birşey anlamazsın, uykun gelir, ders bitsede gitsek diye düşünürsün, ben bile arasıra bişeyler çalışayım diye düşünüyorum ama eve geliyorum canım inan birşey yapmak istemiyor, boş boş internette kafamı dağıtmaya çalışıyorum.
    Derslerin zorluğuna gelirsek, 2. sınıftan başlatacaklar seni, termodinamik, mukavemet, malzeme gibi mesleğe giriş derslerini gösterecekler, 400-500 sayfalık kitapların olucak, hocayı derste iyi dinlersen, pek zorlanmazsın, yada arkadaşlarınla aran iyi olucak, onlara anlamadığını soracaksın, ama sen şimdi dikeyle gelceksin, yabancı bir ortama gireceksin, diğer arkadaşların 1. sınıf hatta hazırlıktan beri birbirlerini tanıyor olcaklar, kaynaşmakta sorun yaşayabilirsin, ve dersler konusunda birlikte ders çalışma imkanın olmayabilir, ama sen diyorsan ben sıcak kanlıyım onlarla kaynaşırım, diyorsan bu sorun olmaz, yada senin gibi dikeyle gelmiş olanlar varsa onlarla takılmak zorunda kalabilirsin uzunca bir müddet.
    Sana ben dersten çok ortam ve koşullar hakkında yazdım ama bunlar da önemli, yalnız ve zorlu bir hayatın olabilir, bunları bilmeni isterim, dersler ise çalışmana bağlı, kimse bu dersleri daha önceden görmüyor herkes gibi sende ilk defa göreceksin, malzeme dersi sözel ezber bir derstir, ama mukavemet ve termodinamik, hatta mühendislik matematiği gibi derslerde zorlanabilirsin, 2 yıllıkta o kadar kapsamlı göstermiyorlar sanırım, ama sana şunu söyliyim, benim sınıfımda vardı, dikeyden gelenler, hepsi mezun oldular, biraz zorlandılar hatta dikeylerin tek ders bırakma olayları gibi sorunlarlada boğuşsalar yinede mezun oldular.
    Zorlu bir yola gireceksin, buna dayanırım diyorsan hayatında başarılar, gözün korkmasın fazla, ama gerçekleride göz ardı etmeyelim.Allah kimseye kaldıramayacağı yükü vermez…

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.