Bu siteyi açarken iddialı bir şekilde yeni nesil makine mühendisi sloganıyla açmıştım, tabi zaman içerisinde insanın görüşü değişiyor, karakteri oturuyor, daha başka ilgi alanları oluşuyor.Şimdilerde ise, daha çok okuyup daha çok paylaşım odaklı olma amacındayım.Değerli ve bilinmesi gereken bilgileri herkese bu blog aracılığıyla ulaştırmayı planlıyorum.Tabi bu durum için söylenecek en güzel söz “Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az” sözüdür.
Girizgahı yaptıktan sonra asıl meseleye yani yazının başlığına geleyim.Malumumuz Atatürk’ün ne kadar geniş bilgi hazinesi olduğu tüm aklı selim insanlarca kabul görmüştür.Peki Atatürk ne kadar okudu da bu kadar gelişti sorusuna rakamsal bir cevap vereyim, tam olarak 3397 adet kitap okumuştur.
Şimdi biraz dört işlem yaparak Atatürk’ün okuduğu kitap sayısını yıla haftalara bölelim ki, aynı yoldan gitmek isteyen birinin yolun ne kadar çetin olduğunu görsün aynı zaman da bunu bir insan başarabiliyorsa neden kendisinin de başaramayacağını anlamış olsun.
Atatürk 1881’de doğdu 1938’de öldü. Yani 57 yıllık bir yaşam ömrü oldu;
Desek ki Atatürk 15 yaşında kitap okumaya başladı eder size 42 yıl,
Bir yıl 52 haftadan, 42 yıl eder size 2184 hafta,
Paşa 3397 kitap okumuştu, kitap sayısı / hafta sayısı dersek,
1,56 kitap ediyor haftada…
Yani dostlarım, 42 yıl boyunca sizde haftada 1,5 kitap okursanız, Atatürk gibi bilgili olabilirsiniz.
Şimdi olayın geçtiği zamana bakarsak, o zamanlar da televizyon yok, telefon yok, facebook yok, twitter yok, bolca zaman var gibi gözükebilir, ama bu adam, ömrünü savaşlarda, cephelerde geçirdi….
Bu sayı, Atatürk’ün bizzat üzerine not aldığı kitapların sayısıymış.Biz de de her sene kütüphaneler haftasında yapılan haberlerde Japonların okuduğu kitap oranı ile Türklerin okuduğu kitap oranları ve sayıları karşılaştırılır, doğru yada yanlış emin olmamakla Türkler’in okuduğu kitap sayısı 10 yılda 1 adetmiş.
Dostlarım tablo eğer gerçekten buysa ne kadar acı verici, bir tarafta haftada 1,5 kitap okuyan Atamız, bir yanda 10 yılda bir kitap okuyan zamane insanımız.Olaya bir de gemi batar ben çıkarım prensibiyle yaklaşırsak, yılda 1 adet kitap okuyan 10 yılda bir kitap okuyana 10 kat fark atacaktır.Bu yüzden okuyun arkadaşlar bol bol okuyun.Birbirinizle yarışın da şu ülkemiz de azıcık güzel sohbetler, seviyeli sohbetler edelim.Birbirimizin okuduklarından faydalanalım.
Ben bu yazıyı sonuna kadar okuyana bile razıyım, umarım yeni nesil daha istekli olur.Tabi onları yetiştiren aileler ne kadar bilinçli ise.
İçimizi karartmaya gerek yok, zararın neresinden dönülürse kardır…
Ufak bir güncelleme yapmak istedim, yazıyı yazdıktan sonra Mehmet Barlas’ın okuduğu kitap sayısı hakkında bilgi edindim ve Mehmet Barlas 15000 adet kitap okumuş.
Bir kişiden daha bahsedeceğim, Yavuz Argıt, kendisi ise 23000 adet kitap okumuş ve halen daha sayısını arttırmakta, ilgili haber için http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/haber-6789-34-23-bin-adet-kitap-okudu.html
Atatürk için yaptığım matematiksel hesapları yukarıda ki iki kişi için hiç girişmeyeceğim, doğruysa zaten basit matematikle haftada kaç tane kitap okumak gerekir siz bulursunuz….