İnternet ile ilgileniyorsanız yada internet ile haşır neşir olan bir arkadaşınız, çalışanınız falan varsa mutlaka bir şekilde chatgpt ismini duymuşsunuzdur. Kasım 2022’de GPT-3 modelini piyasaya sundular ve tabir yerindeyse ortalık resmen yıkıldı. 100 milyon aboneye ulaşma süresi rekorları kırıldı, makale yazandan kod yazana, hatta virüs yazana kadar onlarca, hatta yüzlerce farklı kullanım yolu ortaya kondu.
Bu durum bir kısmı haliyle memnun etsede bir kısmı da tedirgin etti. Kendimi esas alırsam, üzerinde emek verdiğim Django için gerekli bazı düzenlemeleri öğrenmek için Stackoverflow sitesine sorardım, gerçi hala soruyorum ama chatgpt bu konuda da oldukça hızlı ve işime yarayacak çözümleri sunmakta oldukça başarılı. Aklınıza gelebilecek her konuda soru sorup cevabını alabiliyorsunuz, bir konuda derinlemesine soru cevap yaparak istediğiniz bilgiyi almak mümkün. Gerçekten muhteşem bir şey yapmışlar. Ve aradan 3-4 ay geçmeden ücretli kullanıcılara GPT-4’ü kullanıma sundular. Bu sefer çıta daha da yükseldi.
GPT-4’te neler var derseniz, daha gelişmiş bir şekilde şarkı yazma, senaryo yazma, bir kullanıcının yazı stilini öğrenme gibi durumlardan, bir görsel yükleyip kendi sitesinde örnek olarak yumurta, un gibi malzemeler var ve bunlarla neler yapabilirim diye soru sorduğunda yapılabilecek yemekleri listelemekte. 25.000’den fazla metin kelimesini işleme, analiz etme ve oluşturma gibi görevleri başarıyla yapabilme gibi üstün özellikler.
GPT3 serüveni sürerken Google Bard isimli bir yapay zeka tanıtımı yapıldı ama henüz piyasaya sürülmediği ve birçok eleştiriye maruz kaldığı için Google tarafında biraz hayal kırıklığı yarattı. Şimdi ise GPT-4 çıktı ve çıta gerçekten çok yükseklere çıktı.
Gelelim yazımızın konusuna, evet chatgpt’ye savaş ne zaman açılacak. Minicik aklımla canımı sıkan konulara gelirsem, bir zamanlar film öneri sistemi gibi bir şeyler yapma hayali kurardım ama chatgpt’ye bir film ismi verip bana benzer filmleri listele dediğinizde size bir liste veriyor. Bu ne demek, bu film öneri sitesi yapanların işini bitiriyor demek (aslında şu durum var, chatgpt internetteki verileri bir şekil toparlayıp, derleyip ortaya güzel bir sonuç çıkartan sistem. Yani sahip olduğu bilgileri bir yerlerden bir şekil aldı.). Henüz herkes chatgpt’yi kullanmıyor. Şuanda ben dahil milyonlarca insanın ana sayfası Google ama bu chatgpt’ye dönmeyeceği anlamına gelmez. İşte bu olursa ortalık yangın yeri. Google’ın hisseleri düşer mi dersiniz bilemem ama biraz can sıkıcı bir durum var.
Şuanda üzerinde çalıştığım ve manuel olarak emek verdiğim bir sistem var. Bu sistemin çıktılarına benzer sorular sorduğumda chatgpt’ye benim kadar olmasada yine birkaç cevap veriyor. Chatgpt beni bitirir mi sorusu bu sabah aklıma gelmedi değil.
Ben bu internet okyanusunda minicik bir damla bile değilim ama emek verdiğim bir iş zamana karşı kaybeder mi bunu zaman gösterecek. Lakin chatgpt’ye karşı bir dijital savaş başlar konusundayım. Mesela Google yıllarca robotları, örümcekleri sayesinde siteleri ve interneti taradı ve dizinine ekledi. Peki bu chatgpt bu işi nasıl yapıyor. Bu chatgpt’nin örümceklerini nasıl engelleriz. Sanırım buradan başlamam gerekecek.
Bir başka alternatif ise şuan düşündüğüm, kapalı devre sistemi. Eskiden forum siteleri vardı, üye olmadan linkleri göstermiyor, içeriği göstermiyor gibi. Sanırım yine böyle kapalı devre sistemlere geçiş yapma vakti geldi gibi. Eğer elinizde değerli bir bilgi var ise bunu korumak için bir adım atılmalı.
Yine dünyada yükselen seslerden bir taneside chatgpt’nin telif hakkı konusu. İnternetten topladığı veriler için hiçbir ücret ödemediği ve şuan aylık 20 dolardan plus üyelik satması konusu kafa karıştırıcı. Dürüst olmak gerekirse bugün milyonlarca insan eğer kendi bilgisi yok ise bir makale yazarken herhangi bir kaynağın içeriğini alıp onu kendi cümleleri ile sıfırdan yazmakta. Bu konuda kimse kimseye telif hakkı ödemedi, hatta referans linki bile veren yok. Yani durum böyle olunca chatgpt’den telif ücreti beklemek ne derece haklı olur bilinmez.
OpenAi şirketi yani chatgpt’nin sahibi, ilk başta open source yapay zeka amacıyla yola çıkmıştı ama şimdi Microsoft yatırımları ile beraber bambaşka bir boyuta evrildi. Bing arama motoru chatgpt’yi sistemlerinde kullanmaya başladı. 2019 yılında 1 milyar dolar olarak yaptığı yatırıma, 2023 Ocak ayında 10 milyar dolar daha ekledi…
Klasik sorulardan birisi de chatgpt yazılımcıları işsiz bırakır mı?
Bu konuda birçok görüş var elbet ama yeni mezun yazılımcıların sektöre alınmasında belki azaltmaya götürebilir. Daha kıdemli birkaç yazılımcı nezaretinde chatgpt’ye kod yazdırma gibi durumlar olabilir. Ama bu sefer de bu kodları herkesin yazdırılabileceği durumuda ortaya çıkmış oluyor, velhasıl durum biraz karışık ve tedirgin edici. Yine sanal asistanlar üzerine çalışan şirketler var, bu şirketlerin ürünlerinden çok daha iyisi şuanda mevcut durumda. Bu firmalarda kendilerine yeni bir alan bakıyor olabilirler.
Bu satıları yazarken aklıma Prestij filmi geldi, orada iki sihirbaz birbirlerini manipule ediyorlardı. Google, yapay zeka tarafından yazılan içerikleri tespit eden patente sahip ama nette bir sürü kişi yapay zeka içerikleri ile Google’da sıralama aldığını söylüyor. İlerleyen günlerde herkes kendi kozlarını oyuna sürebilir. Chatgpt bugün ortaya çıkmadı, senelerdir geliştirilme aşamasındaydı ve bugün yapay zeka devriminin ilk günlerini yaşıyoruz. Herkes elindekini korumak isteyecek buna ben de dahil.
Benim düşüncem, bu konuda o kadar geniş araştırma yapmadım ama bir şekilde chatgpt’nin veri toplama sistemini engellemek ve iyi bir ürün çıkardıktan sonra kapalı devre sadece ziyaretçilere yada abonelere özel bilgi yada sistem paylaşımı…
Ek olarak, gelecek için içerisinde dijitalleşmenin olmadığı ama ihtiyacın da her daim olabileceği bir sektöre adım atmanın vakti gelmiş olabilir. Tarım, hayvancılık, madencilik yada her ne ise…
Güncelleme: 01.04.2023
Bu yazımızı 16 Mart tarihinde yayınlamıştık ve bundan 15-20 gün önce Çin tarafında chatgpt kullanılmasını yasaklanması üzerine Alibaba, Tencent gibi şirketlerin talepleri vardı. Dün ise bu yasak kervanına İtalya katıldı ve gizlilik endişeleri nedeniyle derhal durdurulması konusu gündemde. İlgili haber için https://www.bbc.com/news/technology-65139406
Bununla beraber İtalya’dan bir gün öncede içerisinde Elon Musk, Steve Wozniak gibi birçok tanınmış kişinin olduğu bir grupta yapay zeka eğitimlerinin en az 6 ay durdurulması kararı alınmasını bildirdiler, bu konu ilgili haber de bu olmakta https://www.bbc.com/news/technology-65110030
Şahsi görüşümü söylersem, gerçekten bir anda yüzlerce binlerce yapay zeka sistemi oluştu. Herkes birinin çıkmasını bekliyor gibi, chatgpt piyasaya çıkınca ardı ardına yüzlerce yapay zeka tabanlı site ortaya çıkıverdi. Bakalım bu yarış ve çıkar çatışmaları ayrıca gizlilik konuları yüzünden hangi yasaklamalar ve kontroller gelecek görelim…